Har du noe å formidle?
Om du har saker, tekster, innputt, bilder, video eller noe som helst som du tenker er av interesse med hensyn til Norges golfhistorie vil vi gjerne høre fra deg!
Ta kontaktArnold Palmers 10 huskeregler for god golf-etikette
Palmer: – Evaluer hastigheten på spillet ditt ærlig og ofte. Hvis du til stadighet er den tregeste i gruppen din, er du en treg spiller. Punktum. Vær oppmerksom på ditt tempo i forhold til medspillerne. Spill «ready golf» frem til green, det vil si at den første som er klar skal slå, ikke automatisk den som er lengst unna. Vær klar til å slå når det er din tur, og aldri let etter en mistet ball i mer enn fem minutter.
Palmer: - Kasting av køller, furting og banning gjør alle rundt deg ukomfortable. Vi har alle våre øyeblikk med frustrasjon, men trikset er å kanalisere sinnet. For eksempel følger jeg alltid opp et dårlig hull med å slå neste utslag ekstra hardt - på godt og vondt.
Palmer: - Tid er i dag en av våre mest verdifulle varer, og det er få gode grunner til å bryte en golfavtale i siste liten. Kom alltid til starttiden i tide, og møt opp til protimen litt før tiden.
Palmer: - Jeg bruker greengaffel for å reparere nedslagsmerker, men en pegg funker også fint. Husk å legge tilbake divots, eller bruk frø-blandingen som er festet på siden av golfbilen. Rak bunkerene grundig. Har du noen gang lagt merke til at jo dårligere bunkerslaget er, desto mer slurver man med rakingen? Før du forlater bunkeren må du spørre deg selv: «Ville jeg bli irritert hvis jeg skulle spille derfra nå?»
Palmer: – I en av mine siste turneringer som spiller, la jeg merke til en annen spiller gjøre øvelsessvinger i synsfeltet mitt mens jeg skulle slå. Stå stille fra en spiller inntar slagpositur til kølla treffer ballen.
– Selv om det blir stadig vanligere med golfsko uten spikes, er regelen om å ikke tråkke i en annens linje fortsatt hellig, og området rett rundt hullet er «hellig grunn». Registrer hvor mostandernes baller ligger på vei til green, slik at du kan styre unna.
– Vit hvor du skal stå og ikke stå. Aldri stå i linjen til en som skal putte, uavhengig om det er rett bak eller foran.
Palmer: – Golfbiler er en stor del av det moderne spillet. Målet ditt når du kjører golfbil bør være ikke å etterlate spor etter deg. Det er lett å skade underlaget med en tung bil. Hold deg unna våte områder, eller områder som har vært herjet av mye trafikk. Golfere pleier ofte å følge hverandre i en kolonne, men det er bedre å spre kjøringen over et større område.
Palmer: – Fra Bobby Jones til Walter Hagen til Ben Hogan til Sam Snead til Tiger Woods til Phil Mickelson, er de beste spillerne påpasselige på hvordan de ser ut. Hva du har på deg sier mye om deg som person. En som kler seg ordentlig på golfbanen viser at han synes golfbanen eller folkene der er spesielle.
Palmer: – Ingen vet mindre om teknologi enn meg, men jeg kjenner igjen lyden av en telefon som ringer i baksvingen. Hvis jeg kunne fått viljen min, skulle telefoner vært slått av til en hver tid på golfbanen, men de fleste klubber har gitt etter for de vet at folk kommer til å bruke dem uansett. Uansett hva du gjør, husk stillemodus. Hvis du absolutt må ta en telefon, gå vekk fra de andre spillerne. Hold samtalen så kort at de ikke en gang vet at du har ringt.
Palmer: – Det er lett å hjelpe dine medspillere, så lenge du er oppmerksom. Det mest opplagte er å hjelpe til å lete etter mistede baller. Eller enda bedre, følge nøye med medspillernes dårlige slag, slik at de ikke blir «lost balls» i utgangspunktet. Plukk opp den gjenglemte kølla i greenkanten eller headcoveret på teestedet. Plukk opp medspillerens provisoriske ball dersom vedkommende har funnet førsteballen.
Palmer: – Det er hundrevis av små etikette-regler jeg ikke har nevnt, som å legge ned flagget forsiktig, la raskere grupper spille gjennom og så videre. Å lære dette handler om å observere og lære av andre spillere. Golfen har det med å gjengjelde tjenester, og all etikette du utøver vil bli tilbakebetalt det tidobbelte.
Om du har saker, tekster, innputt, bilder, video eller noe som helst som du tenker er av interesse med hensyn til Norges golfhistorie vil vi gjerne høre fra deg!
Ta kontakt